Депутатите  приеха днес на второ четене промените в Закона за

...
Депутатите  приеха днес на второ четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Битката приключи: НС прие промените в Закона за защита от домашното насилие

Депутатите  одобриха през днешния ден на второ четене измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение /ЗЗДН/. Неговата роля е да обезпечи по-бърза и съответна поддръжка на потърпевшите. Нормативният акт е основа за провеждането на поредна държавна политика в региона на домашното принуждение, каквато до момента липсваше.

Законопроектът е дългогодишна борба , в която „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “ се включиха още по време на държавното управление на Кирил Петков в границите на 47-ото Народно заседание .

В края на предходния кабинет законопроектът беше отритнат , макар напъните на двете партии да бъде признат. В 49-тото Народно заседание Коалицията настоя законопроектът да бъде приоритет в законодателната стратегия с ГЕРБ-СДС. 

Сред основните промени в закона е използване на възбрана за всевъзможен контакт на насилника с потърпевшия от домашно принуждение – изключени са връзките по телефон, имейл, елементарна поща и всевъзможни други средства за връзка.

Разширява се кръгът на лицата , потърпевши от домашно принуждение, които да могат да търсят отбрана по реда на този закон, а точно: лицата, на които са предоставени грижите за децата , лицата, които са родственици по права или съребрена линия до четвърта степен и други

Улеснява се достъпът до правораздаване и се основава опция за задължаване на причинителя на насилието да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева и други

Предвижда се основаване на Национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение , реализирани на територията на цялата страна, както и механизми за попречване на злоупотребите със закона .

Разширяват и ограниченията за отбрана , които могат да се постановат от способените органи. Хората, потърпевши от домашно принуждение, ще могат да потърсят незабавна протекция в период от три месеца, а не от един, каквито бяха текстовете в предходния закон. По-дългият период ще е гаранция, че даже при най-тежките случаи , потърпевшите ще имат опция да се извърнат за отбрана към съда.

Ще се сътвори Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение към Министерския съвет. Съветът ще построи и поддържа Национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение. Наличието на обединен, профилиран и непрекъснато настоящ орган ще спомогне за построяването на съответни политики за справяне с този тежък публичен проблем.

Очаквахнията са измененията да довеват до съответни резултати и връзка сред ангажираните в процеса. Промените ще разрешат на институциите и организациите да обезпечават бърза, ефикасна и съответна отбрана и поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение лица, както и осъществяване на интернационалните стандарти в тази област , в това число на рекомендации на Европейската комисия и на разнообразни контролни и мониторингови механизми по конвенции на Организация на обединените нации в региона на правата на индивида.

Само от началото на тази година 12 дами са изгубили живота си от ръката на сегашен или някогашен сътрудник, родственик или непосредствен. Мрачната статистика, доказана от Национален статистически институт през предходната година, показва, че всяка трета жена на възраст сред 18 и 29 години е била в обстановка на принуждение от сегашен или някогашен сътрудник, а 12% от дамите на възраст сред 18-74 години са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР